ONCOLOGISCHE VOETVERZORGING

 

Kosten: zie tarieven & condities

 

Waarom hebben voeten speciale aandacht nodig bij iedere vorm van kanker met chemotherapie?

Tijdens de behandeling van kanker kunnen veranderingen aan de huid en nagels optreden. Chemotherapie komt in het hele lichaam en zal dus ook de gezonde cellen aantasten. Schade aan gezonde cellen veroorzaken de bijwerkingen. Tijdens de behandeling bent u extra gevoelig voor infecties, met name in de 2e week van de kuur. Huid en nagels hebben een belangrijke signaalfunctie hierbij. Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor een verwijzing naar uw behandelend arts, podotherapeut of andere zorgverlener. De medisch pedicure kan hierin een essentiële schakel zijn.


Een bezoek aan de praktijk van de oncologisch voetzorgverlener kan een veilige haven zijn waarin u aangeeft welke zorg u nodig heeft. Professionele zorg, ontspanning en aandacht omdat u het verdiend. Deze specialistische voetzorg wordt alleen verleend via verwijzing van uw hoofdbehandelaar.


Wat kunt u zelf doen als voorbereiding op de chemotherapie?


Voor de eerste chemokuur worden uw voeten verzorgt en geinspecteerd door de medisch pedicure. Zorg ervoor dat uw huid in optimale conditie verkeerd. Wassen met lauw water, PH neutrale zeep gebruiken. Dagelijks de onderbenen en voeten verzorgen met een vochtinbrengende crème. Zorg voor comfortabel schoeisel, schokdempende inlays, naadloze katoenen sokken.

Tijdens de chemo mag u niet worden behandeld (met pijnklachten) door de medisch pedicure, dat kan wel tot twee weken na de chemobehandeling duren of in overleg met de behandelend arts. Heeft u klachten aan uw voeten; bespreek dit met uw huisarts/ oncoloog/ verpleegkundige.

Let op

Gebruik geen tabletten die claimen dat ze uw nagels sterker maken en de nagelgroei bevorderen. Deze tabletten bevatten voedingssupplementen, die in de tijd van chemo- en radiotherapie juist niet geslikt mogen worden. Het effect van sterkere nagels is niet bewezen met deze tabletten.


Wat voor problemen kunnen er na een chemotherapie aan huid van voeten of nagels zijn?

Hand- en voetsyndromen zijn: blaren, infecties, jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid of zwelling.

De afwijkingen aan de nagels kunnen zijn: horizontale strepen op nagels met een donkere kleur, nageldystrofie, nagelverkleuring, paronychia (nagelriemontsteking), subunguaal hematoom (bloeduitstorting onder de nagel), nagels die afbrokkelen of verkalken en losliggende nagels, groeistoornissen.

De huid: een droge huid, een verkleurde huid, plotselinge uitslag, snellere verkleuring of verbranding door de zon, bruine vlekken, een bruine verkleuring of juist witte pigmentloze vlekken, overmatige eeltvorming.

De zenuwen kunnen gevoelig raken met neuropathie tot gevolg. Hierdoor kunnen de volgende voetklachten optreden: gevoelloosheid, krachtverlies aan de voeten ( en de handen), een doof gevoel, tintelingen, branderig gevoel, het gevoel op watten te lopen, pijn dat vaak verergert door aanraking. De meeste huidafwijkingen verdwijnen na het stoppen van de chemobehandelingen.


Wat kan de oncologisch voetverzorger voor u doen?

De medisch pedicure kan uw voetverzorger zijn om de voeten en nagels zoveel mogelijk in goede conditie te houden en om advies te geven over de verzorging hiervan in deze heftige periode. Zij heeft de kennis over producten die voeten en huid beschermen. Klachten kunnen zo worden voorkomen.


Behandeling:

  • Verwijderen van pathologisch eelt
  • Verdikte nagels dunner frezen
  • Ingegroeide nagels reguleren
  • Gespleten nagels repareren
  • Schoenadvies geven
  • Advies over huid- en nagel verzorging
  • Zachte voet- en onderbeen massage
  • Signaleren en indien nodig doorverwijzing.

Copyright © 2017 Pauline Dullaert Medisch Pedicure

Contactgegevens

Pauline Dullaert Medisch Pedicure

Vlak 1

3311 AT Dordrecht

078-6144167 of 06-28237225

U kunt ook mailen naar info@paulinedullaertpedicure.nl

Volg Pauline Dullaert Medisch Pedicure ook op twitter