Schimmel/kalknagels

 

Wat is een schimmel/kalknagel eigenlijk?

 

Dit is een schimmelinfectie aan de nagel. Bij 75% van deze infectie hebben we te maken met de dermatofyt Trichophyton rubrum.

In de meeste gevallen zijn zowel de nagel als het nagelbed beïnvloed. Het ziet eruit als een geel/bruine verkleuring van het nagelbed en de onderkant van de nagel zelf, samen met een verdikking van de nagel en vaak brokkelige nagels.

Nagelschimmel gedijt het beste in warme vochtige gebieden zoals in sportschoenen. Daarom zijn meestal de teennagels aangetast en zelden de nagels van de vingers.

Schimmelsporen kunnen worden overgedragen tussen mensen onderling of van dieren op mensen. Deze sporen zijn zeer resistent. Ze kunnen lang overleven op handdoeken, badmatten, houten latten en andere vloeren, en nog steeds besmettelijk blijven voor de mens.

In de regel loopt men de infectie op in openbare baden, sauna's, fitness studio's of douches en vooral in sportkleedkamers.

 

Belangrijke factoren in het ontstaan van de nagelschimmel zijn:

  • de vochtigheid in de schoenen als gevolg van toegenomen transpiratie (vooral in sportschoenen).
  • bloedsomloop problemen bijvoorbeeld bij diabetici of door trombose.
  • fysieke druk op de nagel die wordt veroorzaakt door dichte schoenen die de defensieve kracht vermindert van de huid en nagels.
  • een kapotte nagel
  • aangetaste natuurlijk bescherming van de huid door bijvoorbeeld desinfectie zeep
  • verlaagde weerstand van de persoon

 

Waarschijnlijk heeft u, net als vele anderen, verschillende middelen zoals medicijnen/kuurtjes of andere creme’s geprobeerd………zonder enig succes.


Medicijnen via uw huisarts voorgeschreven is ook een langdurige gebeurtenis. Meestal zijn er meerdere kuren nodig ( 1 kuur is 3 maanden) met als nadeel dat er veel bijwerkingen kunnen optreden, zoals moeheid, smaakverlies, hartkloppingen, darm- en leverproblemen enzovoorts.
De bekende stiften, oliën en creme’s via reclame en bij drogisterijen verkrijgbaar, tonen geen verbeteringen. Deze produkten werken alleen oppervlakkig en kunnen dus niet in de nagel doordringen. De nagel groeit vanuit de nagelriem en het nagelbed is vaak geinfecteerd en daar kunnen deze middelen niet komen.

Copyright © 2017 Pauline Dullaert Medisch Pedicure

Contactgegevens

Pauline Dullaert Medisch Pedicure

Vlak 1

3311 AT Dordrecht

078-6144167 of 06-28237225

U kunt ook mailen naar info@paulinedullaertpedicure.nl

Volg Pauline Dullaert Medisch Pedicure ook op twitter